Stonehenge

Stenformation i Salisbury Plain.

Den berömda stenformationen Stonehenge lite utanför London!

Ett av världens mest berömda och oförklarliga byggnadsverk är Stonehenge. Det är en stenformation som sägs vara byggd under Stenålder (någonstans mellan 2.500 - 2.000 f. Kr).

Stongehenge Biljetter

Stonehenge rundtur

Världsberömda Stonehenges stencirkel
Biljetten ger dig access till Stonehenge via transport och med på resan är en guide. Ni startar tidigt från London vid er uppsamlingsplats för att vara bland de första på plats. Ert besök på Stonehenge blir ca 2 timmar. Hela turen tar ca 6 timmar.

Stonehenge i Salisbury Plain, ca 16 mil väster om London

Den världsberömda stencirkeln - Stonehenge.

Vad är Stonehenge?
Stonehenge består av stora höga stenar som är placerade i två cirklar.En cirkel innanför den andra. Cirkeln är ca 30 m i diameter. De högsta stenarna mäter hela 5 meter på höjden och på flertalet stenar (par) ligger även horisontellt placerade stenar uppepå. En sådan formation kallas för trilit som kan översättas till tre. Alltså två vertikla stenar med en horisontell ovanpå. Detta har förbryllat många forskare och arkeologer. Hur fick de upp de gigiantiska stenarna uppepå de andra? Varje sten väger runt 20 ton och består av 83 stenar.

Vad användes Stonehenge till?
Ja ingen kan nog med säkerhet säga varför man byggde Stonehenge och vad platsen egentligen användes till. En del säger att den har något med årets dagar som midsommarsolens uppgång och midvinterns solnedgång.

En del säger att det är ett tempel tillägnat hedniska gudar. Andra säger att den har med astronomi att göra. En udda teori är det kan ha varit en landningsplats för utomjordingar. Vi får nog aldrig säkert veta varför Stonehenge byggdes och för vilket ändamål....men en sak vet vi och det är att det är en fantastisk plats och byggnadsverk som man nog skall se en gång i livet om man kan.

Stonehenge lite utanför London

Stenar lutar
En del stenar lutar och några har fallit omkull genom åren. En av anledningarna sägs ha varit att när intresset för Stonehenge ökade och mer och mer besökare började åka hit för att titta på stenarna under tidigt 1900-tal, har de även klättrat på stenarna.

1986
Stonehenge tas upp på Unescos världsarvslista.

Trollkarlen Merlin
En teori som spreds under 1100-talet var att det faktiskt var trollkarlen Merlin som placerat ut stenarna och skapat Stonehenge. Stenarna skulle ha hämtats från Mount Killaraus på Irland. När ingen annan fick med sig dom fick Merlin fixa lite med sin magi för att få med dom.

Namnet Stonehenge
Namnet Stonehenge kommer från det fornengelska ordet Stanhengist som betyder 'de hängande stenarna'.

Stonehenge
Adress: Salisbury SP4 7DE, UK, Stonehenge. Stonehengen.

Karta - Stonehenge
London Eye
London musikaler
London fotbollsbiljetter
Afternoon Tea i London
Top