Tower of London

Her Majesty´s Royal Palace and Fortress

Towern i London ligger vid Themsen och är en kunglig borg från medeltiden.

Towern kallas även Her Majesty´s Royal Palace and Fortress. När du hör ordet "Towern" kanske du tänker på kunglig borg, fångar och tortyr, skattkammare eller de brittiska kronjuvelerna. Towern har genom tiderna varit en plats för många olika ändamål. Här kan du beskåda kronjuvelerna, de omtalade korparna, platsen för kungliga avrättningar, fängelset mfl.

Tower of London entrebiljett

Tower of London entré

Besök Tower of London. Londons mest historiska plats. Här kan du beskåda kronjuvelerna, de omtalade korparna, platsen för kungliga avrättningar, fängelset. Du kommer promenera över Tower Green för att se vart de två fruarna till Henry VIII blev avrättade. Ingen guide.

I biljetten ingår: Entré till Tower of London inkl kronjuvelerna.

Besök Tower of London i London

Towerns första del "White Tower" började att byggas år 1078 av Vilhelm Erövraren. Han ville bygga fästningar för att skydda staden från anglosaxarna. Tornet blev klart ca 20 år senare. Efter Vilhelm följde flera kungar som under sin tid byggde ut Towern. Det var bla Henrik III (1216-1272) som lät bygga kungliga bostäder och han uppförde även en djurpark så att kungligheterna kunde roa sig. Edward I (1272-1307) lät bygga en ny ringmur och en ny vallgrav och Towern fick den storlek den är idag.

Tower of London historyVad hände genom åren?
Efter att Edward I utökade Towerns omfång flyttade man bla hit den kungliga skattkammaren, det största myntslagerier (Royal Mint) och även fler viktiga dokument. Towern började även att fungera som fängelse, dock användes det redan tidigare för fångar. Den första fången sägs vara Biskopen av Durham - år 1100. År 1820 upphör Towern formellt att vara fängelse.... men var du en speciell fånge kunde du få sitta på Towern i alla fall. Tortyr och avrättningar har skett på olika ställen i Towern.

Towern består bla idag av olika torn, kapell, museum och en kasern. De olika tornen byggdes under olika århundranden. Tornen är Wakefield, Lanthorn, Salt, Broad Arrow, Constable, Martin, Brick, Flint, Bowyer, Deveraux, Beauchamp, Bell, Bloody, St Thomas och Well. Vissa torn har mer intressant historia än andra....Henrik III:s sovgemak i Wakefield Tower, fånge Johan Balliol (Skottlands avsatte kung) 1296-1299 i Salt Tower, 1:e hertigen av Clarence avrättades år 1478 i Bowyer Tower, Tomas More och Arbella Stuart satt fängslade i Bell Tower etc.

Det sägs även att det spökar på Towern, kanske inte så konstigt då det under många år användes som fängelse och avrättningsplats. En berättelse handlar om Lady Jane Grey som sågs som en vit skugga exakt 403 år efter hennes avrättning på Towern. Det var två vakter på tornet som såg henne.

Beefeater Guardian Tower of LondonYeomen Warders/"Beefeaters
Hur är det med de där vakterna med de fina kläderna? Vem är de?

Ursprungligen var de fångvaktare och de skulle även vakta de brittiska kronjuvelerna. De har funnits sedan 1485 - under Henrik VII tid. De finns kvar idag och arbetar som turistguider och är en stor turistattraktion. Det finns olika anledningar till att de heter Beefeaters - det sägs bla att de fick betalt i nötkött för att de skulle bli starka och i bra form. Nötkött fick inte vem som helst äta vid denna tiden....

Vanligtvis bär de en mörkblå uniform med röda ränder och på bröstet har de en röd krona med bokstav E&R. Vid högtidliga tillfällen bär de liknande uniform som "Yeomen of the Guard" som är från tudortiden (svarta skor, svart hatt, röd uniform med guldränder). Idag är det pensionerade militärer som arbetar som "Beefeaters". Det är heller inte vem som helst som utses till en "Beefeaters" - kraven är bla 22 års militärtjänstgöring, hög rang under tjänst och har blivit tilldelad medalj för lång och trogen tjänst.

Den första kvinna som blev utsedd till "Beefeater" är Moira Cameron - 3 Sept 2007.

Köp Tower of London biljetter »

Tower of London
Adress: London EC3N 4AB, London (Tower of London ligger inom London Borough of Tower Hamlets)

Beefeater Guide på Towern London biljett

Tower of London: Tur i London med Beefeater

På denna tur guidas du under ca 1,5 tim av en Beefater. Tidigt inträde på morgonen för att undvika de stora folkmassorna. Med på turen guidas du av en medlem av vaktstyrkan. Lär dig om vaktstyrkan och mer om the Tower.

En Beefeater, medlem av den legendariska vaktstyrkan - blir din guide!

Inom området Towern

Cermony of the Keys
Varje kväll deltar kommendanten för Yeoman Warder i en nyckelcermoni som har pågått sedan 1300-talet.

Exakt klockan 21:52 (8 minuter innan kl. 22) startar färden ifrån Byward Tower med Chief Yeamen Warder och fyra medlemmar från Yeamen Warder sin färd mot att stänga huvudgrindarna på Towern. När han kommer fram till Bloody Tower blir han stoppad av portvakten där en cermonell procedur genomgås: -Vem kommer här? Nycklarna? Vems nycklar? Drottning Elisabeths nycklar.

Efter detta avslutar portvakten - Passera - allt är väl. Kommendanten tar av sig sin huvudbonad och skriker: Gud bevare Drottning Elizabeth. Alla svarar: Amen. Nycklarna tas sedan om hand under natten..

Korparna - varför finns det 8 st korpar i Towern?
Det finns en legend om korparna. Lämnar de Towern kommer White Tower, monarkin och riket att falla. Ingen vet när legenden startade men de omtalas redan under Karl II tid. (1649-1685) Vid ett tillfälle dog alla utom 1, det var under II Världskriget. När Towern öppnade igen 1946 skaffade man 6 st korpar men idag är de 8 st.

Idag är alla korpar vingklippta. När korparna dör får de en egen gravplats med sitt namn på en skylt. Korparna vaktas idag av en av Yeamen Warders som är utsedd till korpvaktare. Hans ansvar är att se till att de får rått kött och att de mår bra.

Kronjuvelerna
Sedan år 1303 har kronjuvelerna varit placerade i Towern. Allmänheten kunde beskåda de och de blev faktiskt stulna en gång 1671 av Thomas Blood. När Thomas försökte stjäla juvelerna befann de sig i Martin Tower. Thomas hann aldrig lämna tornet med juvelerna.....

Efter "kuppen" flyttades juvelerna till Wakefield Tower där de skyddades av beväpnade vakter. Under II Världskriget flyttades de från Towern och det var inte förrän 1967 de kom tillbaka till Towern, rättade sagt till Jewel House.

Eget besök vid Towern
Vi följde med en guidad tur med en Beefeater som med inlevelse berättade många historier om vad som hänt inne på Towern. Inne på borggården ligger också en liten kyrka eller kapell St. Peter ad Vincula och där inne ligger båda de forna drottningarna begravda. Vi såg även platsen där Henrik VIII två fruar Anne Boleyn (1536) och Catherine Howard (1542) blev avrättade. Henrik VIII skickade många till Towern för att bli avrätade. Vi var där nästan en hel dag, det är mycket att se och ta till sig så lite tid för en fika behöver man också. Det sista vi kikade på var kronjuvelerna, fantastiska smycken. Så missa inte Towern under er Londonvistelse.

Köp Tower of London biljett

Källa: Tower, Wikipedia. Bilder: Get Your Guide. Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning. Vi samarbetar med GetYourGuide för köp av biljetter.

Boka hotell i London

Sök hotell i kartan nedan: Välj datum och antal personer. Klicka ej på sökknappen - priser uppdateras automatiskt i kartan när du valt datum. Hotell presenteras i samarbete med Booking.com

Booking.com
London Eye
London musikaler
London fotbollsbiljetter
Afternoon Tea i London
Top