Flytta till London

Dags att flytta till London

Under 2000-talet har det blivit allt vanligare att människor flyttar utomlands. Vissa bosätter sig permanent i utlandet medan de flesta provar på att bo utomlands under åtminstone en period i livet. Många unga svenskar prövar vingarna genom att söka lyckan i London, oavsett om det är för studier eller arbete.

Nybliven Londonbor
Även om du bara har tänkt att åka över för en kortare period, kanske 6 månader eller ett år, så kan du undvika många av de vanligaste problemen som nyblivna blågula londonbor stöter på genom att förbereda sig innan du packar väskan och hoppar på planet. Här går vi igenom vad du kan göra i förväg och vad det är bäst att vänta med innan du är på plats. Med realistiska förväntningar och god planering minskar risken att du tvingas åka hem till Sverige med svansen mellan benen.

Förberedelser innan flytten
Att flytta utanför Sveriges gränser är ett stort steg som kräver goda förberedelser, men för de som flyttar till London så finns det mycket hjälp att få. Många har redan vänner och bekanta som bor i London som kan vara till hjälp. Om du inte har någon bekant på plats så finns det gott om forum och grupper på nätet där du kan få kontakt med Londonsvenskar, som gärna hjälper de som är på gång att flytta dit. Du kan alltid titta in på londonsvenskars hemsida. Det absolut första du behöver tänka på är sin budget. Det går inte åka till London med några tusen på fickan och hoppas på det bästa. Till skillnad från Sverige så behöver du ofta betala en deposition när du ska hyra ett rum eller lägenhet. Boenden kring centrala London är dessutom väldigt dyra. Utöver detta behöver du pengar till transporter, mobiltelefon, mat och nöjen för att din inledande tillvaro i den engelska huvudstaden ska bli dräglig.

Bo i London
Exakt hur mycket pengar du behöver varierar givetvis. Ska du plugga så kan du räkna med ditt CSN-stöd men om du har tänkt att åka över och söka jobb helt utan kontakter så behöver du en betydligt större buffert. Att bo som inneboende hos en kompis eller annan kontakt under tiden du söker ett eget boende kan göra att du sparar mycket pengar, i jämförelse med vandrarhem eller AirBnB.

Vill du studera på svenska skolan - gymnasiet i Richmond? En upplevelse kan vara att ta studenten i London! Det som är bra är att många kommuner och skolor låter dig ta med skolpengen vilket innebär att din kommun i Sverige betalar för din skolgång även på Svenska skolan i London.

Studera i London
För den som vill flytta till London för studier så finns det mycket att välja mellan. Du kan läsa mycket om hur det är att studera i Storbritannien hos UK Council For International Student Affairs Du bör också läsa så mycket du kan på olika skolors hemsidor. Tänk också på att kontrollera om den utbildning du vill söka kvalificerar dig för CSN-stöd. Vill du studera på svenska skolan - gymnasiet i Richmond? En upplevelse kan vara att ta studenten i London! Det som är bra är att många kommuner och skolor låter dig ta med skolpengen vilket innebär att din kommun i Sverige betalar för din skolgång även på Svenska skolan i London.

Söka jobb i London
Ska du söka ett jobb måste du också översätta ditt CV till engelska och anpassa det efter brittisk stil, som ofta är mer formell än vad vi i Sverige är vana vid.

Saker du bör vänta med tills du är på plats i London
Det finns även många saker som du, internet till trots, bör vänta med tills du är på plats i sin nya hemstad. Att söka jobb från Sverige är mycket svårt om du inte har en speciell kompetens och gott om erfarenhet. Restaurang-, café- och bar jobb är mycket populära för unga nyanlända svenskar, men är i princip omöjliga att få genom att ansöka online!

Söka boende i London
På samma sätt bör du undvika att söka ett långtidsboende online. Det förekommer en hel del bedrägerier och det är en mycket dålig idé att skriva på ett kontrakt innan du sett boendet på plats. Dessutom så kräver de flesta boendena att du har en anställning innan du får tillträde till bostaden. Om du vill bilda dig en uppfattning om den typ av boenden du kan förvänta dig att ha tillgängliga när du väl är på plats så hittar tillgängliga bostäder på sidor som zoopla. För de flesta unga svenskar som flyttar till London är det dock för dyrt att hyra en bostad helt själv, har man ingen att bo med kan man hitta rum i delade boenden på flera olika sidor på nätet. Oavsett hur man löser sitt boende bör man dock aldrig skriva på något innan man själv besökt bostaden. Ett annat alternativ kan vara att söka rum på redan existerande flatshares. Du kan även titta in på facebook som londonsvenskar driver om boende i London.

Sjukvård
Gäller mitt Europeiskt Försäkringskort? NEJ! Tyvärr. Blir du bosatt i UK och betalar skatt i landet gäller ett engelskt European Health Insurance Card (EHIC) och inte ett svenskt. Åker du hem på semester till Sverige eller EU/EEA - ta med dig kortet! Du kan beställa ditt kort gratis här. Vem är kvalificerad för ett EHIC kort? För dig som har börjat jobba och skatt i UK. För er studenter som går på kurser längre än 6 månader. Ni kvalificerar er från dag ett. Arbetar ni som au pairer är ni kvalificerade för sjukvård via er värdfamilj.

London Eye
London musikaler
London fotbollsbiljetter
Afternoon Tea i London
Top