Buckingham Palace

Världens mest kända byggnad

The Palace i London.

Buckingham Palace tillhör en av världens mest kända byggnader. Englands Kung kommer bo och arbeta i slottet. Det ligger i Londons stadskärna och det är lätt att promenera hit om ni ändå är ute och går. På platsen stod tidigare flera hus innan det blev den brittiska monarkens officiella resident. Palatset har aningar från 1700-talet och har under åren byggs på i olika etapper.

Buckingham Palace kunglig tur

Buckingham Palace + guide + St. James's Palace + Clarence House och The Mall

Buckingham Palace och mycket mer
I denna tur ingår guide på en del av turen och inne i Buckingham Palace får du en audioguide. Du går förbi St. James's Palace, Clarence House (prins Charles och Camillla, hertiginnan av Cornwall har bott här.)och The Mall, som leder till Buckingham Palace. Det som är trevligt på denna tur är all information om kungafamiljen som du får innan din entre till slottet.

Datum: aug - sept
Tid på plats: Ca 2,5 tim.

Buckingham Palace i London

Slottet eller "The Palace" som det också kallas är känt för kungafamiljen, vaktavlösningen (Queen's Foot Guards), den fantastiska inredningen i slottet och såklart att allmänheten ett par månader om året kan besöka slottet. Kungen tar också emot sina stadsbesök i slottet.

Historia
På platsen där Buckingham Palace idag ligger var det under medeltiden en del av Manor of Ebury. Innan slottet byggdes stod det ett par hus på samma plats, Blake House, Goring House och Arlington House.

År 1703 byggdes ett stort privatpalats åt "hertigen av Buckingham". Det kom i kungliga ägor 1762 av Kung George III som hade det som sitt privatresidens. Det var inte förrän 1837 som det blev monarkens officiella resident. Det var när Drottning Viktoria tillträde tronen 1837.

Palatset byggdes ut kontinuerligt från när Kung George III flyttade in i slutet av 1700-talet. De arkitekter som mest har arbetat där är John Nash och Edvard More. De sista större utbyggnaderna genomfördes i slutet av 1800-talet.

Inredningen i slottet har anor från 1800-talet och mycket är bevarat från denna tid. Flera smårum är möblerade i kinesisk stil. Den kinesisk kejserliga stilen kom under Vilhem IV:s tid - med både prydnader och möbler. Inne i slottet finns det konst från Rembrandt, van Dyck, Rubens och Vermeer.

Buckingham Palace LondonFakta - Buckingham Palace
Buckingham Palace är mycket stort. Slottet består av ca 19 representationsrum, 52 huvudsovrum, 92 kontor, 188 personalsovrum och 78 badrum.

Buckingham Palace tillhör en av världens mest kända byggnader. Allmänheten kan besöka slottets västra flygel under augusti och september då Kungen inte befinner sig i London.

Kungen tar emot på olika ställen i slottet beroende på ändamål. I november varje år bjuder kungen in den utländska diplomatkåren i London.Vid dessa tillfällen används alla representationsrum i hela slottet.När Kungen har lunchmottagningar sker detta i den kupolförsedda musiksalongen eller i statsmatsalen och när en ny ambassadör tillträdet får de stiga in i det så kallade 1844-rummet.

Vaktombyte (Changing the Guard)
Är ni intresserade av vaktombyte vid Slottet. Var där i god tid om ni vill se något..... Vaktombytet sker ett par dagar i veckan.

Vaktombytet "Foot Guards" har bevakat det kungliga slotten sedan 1660. Deras klädkod, med svarta björnskinnshattar och röda tunikor är en känd bild i London. Vid vaktombytet spelar ett t militärt band olika musiksstycken. Det kan bli en känd popsång, en sång från en musikal eller helt enkelt en traditionell marsch sång.

Londons största privata park
Bakom Buckingham Palace ligger Londons största privatägda park (kanske inte så konstigt att den ligger här...).

I parken finns en konstgjord sjö och flera konstverk. Det mest kända konstverket är kanske den stora urnan "Waterloo Wase". Det var Napoleon som skapade denna urna till minne av alla sina erövringar. Efter förlusten vid Waterloo kom den i engelsmännes ägo och George IV färdigställde urnan till dagens utseende.

År 2002 bjöd Drottning Elisabeth I för första gången in allmänheten i sin trädgård. Flera stora tillställningar har hållts i parken bla Prome of the Palace.

Buckingham Palace
Adress: London SW1A 1AA, Storbritannien

Vaktavlösningen Buckingham Palace i London

Walking of the Guard Walking Tour

Ca 1,5 tim
Följ med på en tur med guide och se vaktavlösningen utanför Buckingham Palace. Du får även historien kring deras luddiga björnskinnshattarna.

Guiden förklarar historien om militärerna och du får lära dig allt om betydelsen av varje färg, knapp, maskot, symbol och rörelse i denna fantastiska brittiska tradition.

Avgångar: ett par dagar i varje vecka året runt.

Queens Gallery Buckingham Palace i London

The Queen's Gallery

Ca 75 min
Du får se några av de mest betydande exemplen på japansk konst och design i västvärlden i The Queen´s Gallery. Du kan beskåda konst, porslin och lack, samurajpansar, broderade skärmar och diplomatiska gåvor från James I:s regeringstid fram till Drottning Elisabeth II tid. Utställningarna varierar genom åren.

Ljudguide på engelska ingår.

Datum: olika tidpunkter på året.

Lite kuriosa:

Den kända balkongen på den östra flygeln där kungafamiljen möter folkmassorna kom till ca 1847 när Drottning Viktoria ansåg att palatset var för litet för hovet och hennes familj.

Utnämningar äger rum i palatsets viktorianska balsal som byggdes 1854. Här sker bla utnämningen av riddare med svärdsdubbning. När Drottningen genomför utnämningar står hon på en tronupphöjning under en gigantisk kupolformad sammetsbaldakin, känd som shamiana. Beatles har bla fått utmärkelse i slottet.

Under II Världskriget bombades palatset inte mindre än sju gånger. Nazisterna ville förstöra Buckingham Palace för att sänka britternas stridsvilja.

1981 campade tre tyska turister i palatset trädgård. De hade klättrat över taggtrådsförsedda murar och trodde de var i Hyde Park.

Nog den mest konstiga kuriosan:
Det har skett många saker både inne och utanför slottet som har passerat förbi säkerhetskontrollerna. Men den mest otroliga är nog "The Cotton Boy". Det var under 1837 som en tolvårig pojke lyckades hålla sig undan och bo ett helt år på slottet utan att bli upptäckt. Han gömde sig i skorstenar och smutsade ned sängarna han sov i. Han greps slutligen i december 1838.

Köp Buckingham Palace biljetter

Källa: Buckingham Palace , Wikipedia. Bilder: Get Your Guide. Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning. Vi samarbetar med GetYourGuide för köp av biljetter.
Karta - Buckingham Palace
London Eye
London musikaler
London fotbollsbiljetter
Afternoon Tea i London
Top